Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан де Ринк предупреди Тереза Мей, че общият пазар изисква повече от взаимното признаване на стандартите

Снимка: БТА

Главният съветник на Мишел Барние Стефан де Ринк предупреди британския премиер Тереза Мей, че "общият пазар изисква повече от взаимното признаване на стандартите, за което тя говори в речта си". Това става на фона на посещението в Лондон на главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейския парламент Ги Верхофщад.

Шансовете на Тереза Мей да осигури дълбоко свободно търговско споразумение с ЕС намаляха сериозно, след като Стефан де Ринк подчерта, че правилата на общия пазар са пределно ясни, че Европейският съд може да се намеси по всяко време, за да постанови, че взаимното признаване на стандартите не е достатъчно и може да подкопава единството на общия пазар. Де Ринк отбеляза, че "няма разногласия сред 27-те страни-членки на ЕС или европейските институции, що се отнася за запазването на целостта на Съюза". Той изтъкна, че "европейският бизнес е по-загрижен да запази интегритета на общия пазар, отколкото от загубата на достъп до британските пазари".

Думите на Стефан де Ринк идват на фона за започващото посещение в Лондон на Ги Верхофщад – главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейския парламент. Очаква се Верхофщад също да предупреди Тереза Мей, че за да има напредък на започващите търговски преговори, от британска страна са нужни по-конкретни стъпки, а не "смътни стремежи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна