Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският външен министър предупреди за отговор в случай на търговска война със САЩ

| обновено на 08.03.18 в 08:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговска война между Китай и САЩ не е правилно решение, заяви китайският външен министър Ван И на пресконференция на продължаващата Първата сесия на новото 13-ото Общокитайско събрание на народните представители, предаде Ройтерс. Това е първата сесия на новия Върховен правен орган на Китай след провеждането на 19-ия Конгрес на ККП.

Ван описа започването на търговска война в глобализирания свят като "погрешна рецепта, която ще нарани и двете страни", и добави, че Китай ще предприеме необходимия и оправдан отговор на подобни действия:

"Като най-големите икономики в света, интересите на Китай и САЩ са дълбоко преплетени. И Китай, и САЩ са отговорни не само за своите народи, но и за добруването на света. Все още имаме надежда, че двете страни могат да седнат и да проведат спокоен и конструктивен диалог като равни и да намерят взаимноизгодно решение".

Очаква се днес американският президент Доналд Тръмп да подпише документ за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий от съответно 25 и 10 процента. По-рано от Белия дом намекнаха, че някои страни, като Мексико и Канада, може да бъдат освободени от налога.

Китайският външен министър Ван И коментира и отношенията на азиатската страна с Русия:

"Китай има огромна увереност в отношенията си с Русия. Тя идва от силното взаимно доверие и приятелство между нашите президенти, което е фундаментално за бъдещото разрастване на нашата връзка. Увереността идва и от задълбочаването на прагматичното сътрудничество в много сфери, твърдата ни подкрепа за взаимните ни основни интереси, близкото ни сътрудничество относно международните въпроси и нарастващият обмен между двете ни общества. Накратко, стратегическото партньорство между Китай и Русия е непоклатимо като планина. Към нашите приятели в Русия: няма ограничения за сътрудничеството между Китай и Русия и винаги ще има място за допълнително подобряване на отношенията ни."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна