Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструират разградската джамия "Ибрахим паша"

Джамията е паметник на културата с национално значение не е ремонтирана от 27 години

Джамията "Ибрахим паша" в центъра на Разград е изградена през 16 век
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет реши да обяви обществена поръчка за реконструкция на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград, построена през 16 век. Процедурата е възложена на областния управител. Джамията е паметник на културата с национално значение и не е ремонтирана от 27 години, покривът й се руши, а по сградата има сериозни конструктивни изменения.

Кабинетът на областния управител в Разград се намира на осмия етаж в сграда точно срещу джамията. Така всеки ден рушащият се храм и превърналият се в гора покрив са пред очите на Гюнай Хюсмен. Въпреки премахването на растителността преди време, храстите отново избуяват. Дирекция "Вероизповедания" към МС отпусна 20 хиляди лева, с които да се укрепи покривът преди идването на зимата.

"Всеки нормален човек ще се изсмее и ще каже, че е несериозна сума на фона на милионите, които потъват някъде и нищо няма насреща. Все пак аз благодаря на Министерския съвет, че отпусна тази сума, за да успеем със специални материали да закърпим този покрив", коментира Хюсмен.

Сумата за реконструкцията на джамията все още не е определена. Колко средства ще са нужни ще стане ясно след изработването на инвестиционния проект, пояснява областният управител, според когото ще се предпочете най-евтиния вариант:

"За най-малко пари, за да не оставим в населението и обществеността някакви лоши помисли, че "Ето, виждате ли, тук потъват едни пари."

Управата на Одрин, с която Разград има подписано споразумение за сътрудничество в областта на културата, спорта и туризма, има готовност да подпомогне тази дейност, разказа още Гюнай Хюсмен.

Според Областния управител джамията трябва да бъде и туристически обект, и молитвен дом, без да се накърняват чувствата нито на туристите, нито на вярващите. Той се опасява от спекулации по темата:

"Някои ще се опитат да правят политика, всеки ще се опита да яхне тази вълна, този паметник на културата за свои цели и нужди. така, както  27 години се изказаха големи приказки от големи политически сили, външни инвеститори, но никой една стотинка реално не е сложил върху покрива на тази сграда." 

Държавата трябва да се погрижи за този паметник на културата, да го възстанови в целия му блясък, категоричен е Гюнай Хюсмен. 

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна