Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп прави шефа на ЦРУ дипломат №1, слага жена начело на разузнаването

| обновено на 13.03.18 в 16:09
Тръмп маха държавния секретар Рекс Тилърсън (вляво) и на негово място поставя Майк Помпейо - шефа на ЦРУ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че сменя държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на ЦРУ Майк Помпейо, а на неговото място назначава Джина Хеспъл - първата жена начело на Централното разузнавателно управление, съобщи АФП.

„Майк Помпейо - директорът на ЦРУ, ще стане нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа“, написа Тръмп в Туитър. „Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба“, добави той.

Президентът съобщи още, че е номинирал Джина Хеспъл (61 г.) за първата жена директор на ЦРУ. Тя е кадрови разузнавач с 30-годишен стаж, а през февруари 2017 г. - малко след като встъпи в длъжност, Тръмп я назначи за заместник-директор на ЦРУ по тайните операции.

Тръмп заяви по-късно пред репортери, че е имал несъгласия с Тилърсън, включително по споразумението на велики сили с Иран от 2015 г., с което Техеран ограничи ядрената си програма в замяна на отпадането на международни санкции.

„Всъщност работехме доста добре заедно, но имахме несъгласия за определени неща“, каза Тръмп. И продължи: „По сделката с Иран, аз мисля, че е ужасна, а той - че е била добра. Аз исках да я прекратим или да направим нещо, а той го чувстваше по-различно. Така че наистина не мислехме едно и също“.

Тълърсън не е говорил с Тръмп преди да бъде уволнен и не знае какви са мотивите, заяви негов помощник. „Той обаче е благодарен за възможността да служи и все още смята, че публичната служба е благородно призвание, за което не трябва да се съжалява“, заяви Стив Голдстийн, който е на висш пост в Държавния департамент.

Тилърсън заемаше поста на първи дипломат само около година.  В медийното пространство в Съединените щати отдавна се говореше, че Тръмп и Тилърсън не се разбират. Това си личеше и в разминаващите им се изказвания по външнополитически въпроси като ядреното споразумение с Иран. През октомври миналата година Тилърсън дори беше принуден да свика пресконференция, за да обяви, че няма да подава оставка. По това време Тръмп написа в туитър, че първият американски дипломат си "губи времето" като се опитва да преговаря със Северна Корея. Според източник от Белия дом обаче Тръмп прави промени в администрацията си именно преди предстоящите преговори с Пхенян.  Преди да стане дипломат №1 на САЩ Рекс Тилърсън беше изпълнителен директор на енергийния гигант „Ексон мобайл“. 

Висш US представител, пожелал анонимност, заяви, че президентът на САЩ иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея, отбелязва АФП.

Кадровите смени бяха обявени дни след бомбастичната новина за среща между Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун, чиято дата и детайли все още не са определени.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че вчера е бил уволнен личният асистент на Доналд Тръмп - Джон Макинтий, поради "неуточнен проблем със сигурността", като той е бил изкаран незабавно от Белия дом без неговите лични вещи.

Изданието напомня, че Макинтий се присъедини към екипа на Тръмп още в ранните дни на неговата президентска кампания и бе негов постоянен помощник в продължение на три години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна