Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиза Славкова: Срещата ЕС - Турция няма как да бъде провалена

Срещата Турция – Европейския съюз (ЕС) във Варна няма да бъде провалена. Това каза в предаването "Преди всички" Луиза Славкова от фондация "Софийска платформа".

"Според мен това е от една страна част от риториката, към която обикновено се пристъпва в такива случаи, защото вие чухте преди няколко дни това, което каза президентът Ердоган, че заради неизпълнение на поетите ангажименти от страна на ЕС с онези прословути 3 милиарда евро за помощ за бежанската криза Турция ще провали срещата. Това според мен няма да се случи, но както каза и нашият външен министър г-жа Захариева, сега на срещата в Брюксел, първо, ще бъдат чути гласовете на двете държави, които имат проблеми в момента с Турция и това са Кипър и Гърция. Но през цялото време, като си мислех за отношенията между ЕС и Турция, и ми идва метафората за връзките от разстояние. Мисля, че поемането на инициативата от България въобще за провеждането на тази среща е един от тези опити за срещане на партньорите колкото се може по-често, за да се поддържат отношенията".

Според Славкова няма как Гърция и Кипър също да кажат "не" на срещата:

"Аз не мисля, че това е възможно, още повече че аргументът на България за провеждане срещата - предотвратяването на всякакви сътресения по вече съществуващата сделка по предотвратяване на бежанската криза, е много по-силен. В крайна сметка вие знаете, че ние сме външна граница на ЕС и опазването на нашата граница точно толкова зависи от нас, колкото и от турската страна. Аргументът за провеждане на срещата е достатъчно силен".

Интервюто с Луиза Славкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна