Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се международна конференция на тема „Безопасност на пътищата“

Снимка: БТА

Пътната безопасност като най-важен критерий за изграждане и поддържане на пътищата - това ще бъде един от основните фокуси на международна конференция в рамките на Българското европредседателство, която започна в София.

„Надявам се да почерпим доста от международния опит днес, за да можем всички заедно - обединени да станем по-добри шофьори, така и да разполагаме с по-добра инфраструктура, по-добър автомобилен парк. Надяваме се днес да положим основите на това и в близките години наистина да можем да говорим за нула жертви от пътно-транспортни произшествия, защото сме с няколко пъти в повече като жертви и тежко пострадали от катастрофи, отколкото във всички европейски държави“, каза в "Преди всички" Николай Иванов, председател на Българската браншова асоциация по пътна безопасност.

Три основни компонента трябва да се изпълняват, за да намаляват ПТП-тата. Първият е инжинерингът, т.е. така трябва да бъдат направени пътищата, че да бъдат безопасни, на второ място е обучението и образованието и на трето място е спазването на правилата и законите, каза още Иванов. 

Интервюто на Силвия Великова с Николай Иванов можете да чуете в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна