Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство, радиотеатър – важните неща в живота на Негрита Георгиева

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

В седмицата, в която отбелязваме Международния ден на театъра, ви предлагаме един нестандартен ъгъл към магията на сцената.

В началото на кариерата си. Снимка: личен архив

Радиотеатърът е една от запазените марки на програма „Христо Ботев“. Радиотеатърът е начинът, по който сцената навлиза в интимното пространство на домовете и душите ни. Понякога това е единственият вариант за съпреживяване на театралното изкуство за онези, които по една или друга причина не могат да напуснат къщите си.

Радиотеатърът е натрупал огромен архив, но неговата жива памет и пулс в последните близо 40 години е Негрита Георгиева. Тя е дългогодишният координатор на екип драматургични форми, ритъмът на редакцията.

„Слушането е виждане“ – това е мотото на радиотеатъра. За съжаление обаче няма как да видите усмивката на Негрита. Тя е човек с голяма душа, слънчев и лъчезарен. Слушателите задочно могат да го доловят, защото, както самата тя признава: „Много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с какво настроение ще пристъпят към работата си актьорите, режисьорът, звукооператорите, техническият екип“. 

Във време, в което фирми и компании отделят време и бюджети за тиймбилдинги и екипни обучения, Негрита изтъква колко е важен чисто човешкият контакт, вниманието и грижата към другия, най-сетне топлотата в отношенията, всички онези „меки умения“ в общуването с другите, за които все по-често се говори днес. 

Вярна на оригиналния си стил, тя съветва младите си колеги да носят удобни дрехи по време на работа, да не идват с високи токчета, да пазят енергията си, както и баланса между личния и професионалния живот.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна