Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дипломатическите мерки срещу Москва остават ключова тема за западните издания. 
Русия ще отвърне на удара и ще предприеме действия срещу страните, които гонят дипломати, цитира "Гардиън" британския външен министър Борис Джонсън. Според него Москва може да реагира с нарушаване на енергийните доставки за страни, които са по-уязвими за Русия от Великобритания. 
Лондонският "Телеграф" обръща внимание на новите данни, че Скрипал и дъщеря му са били отровени на входа на жилището му. Това ще засили още повече натиска върху Кремъл, защото всеки, посещавал дома на Скрипал, е можело да бъде изложен на риск, допълва изданието. 
Някои теми от Балканите. В разговор със сръбският си колега Александър Вучич, руският президент Владимир Путин е осъдил ареста в Косовска Митровица на Марко Джурич - директор на сръбската правителствена служба за Косово. Русия ще подкрепя териториалната цялост на Сърбия - ключов неин партньор на Балканите, цитира "Политика" изказването на Путин. 
Нови антиправителствени протести предстоят в Македония от май месец. Това заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицовски, цитиран от "Вечер". 
Възможни са турски провокации в Егейско море, съвпадащи с началото на туристическия сезон в Гърция, пише изданието "Нюз.ин", като се позовава на свои неназовани източници във властта. Те не изключват инцидент, като териториалния спор за скалите "Имия", заради който южните съседки на България бяха на ръба на война през 1996 година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна