Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио "Свободна Европа": Под въпрос е успехът на срещата Европейски съюз-Западни Балкани в София

Под въпрос е успехът на майската среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани, твърди Радио "Свободна Европа". Тази среща, която трябва да се проведе през май в София, е най-важното събитие от календара на българското европредседателство. Според кореспондента на радиото в Брюксел, поне три от петте членки на Европейския съюз, които не признават независимостта на Косово, настояват участието на най-младата балканска държава в София да не е равнопоставено с това на останалите кандидати за еврочленство от региона.

"Свободна Европа" цитира свои дипломатически източници от Брюксел, според които испанският премиер Мариано Рахой обмисля да откаже участие или да присъства само на официалната вечеря преди официалното откриване на срещата на 17 май. За същото са предупредили и Румъния и Кипър. Това е станало на заседание в сряда на посланиците на страните членки в Брюксел.

Дори всички евролидери все пак да отидат в София, има още една голяма възможност за неуспех на срещата на върха - някои от тях да не подпишат заради Косово декларацията, която ще бъде приета, посочва Радио "Свободна Европа".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна