Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в ивицата Газа

| обновено на 31.03.18 в 08:38
Снимка: БГНЕС

Съветът за Сигурност на ООН се събра за консултации по молба на Кувейт за ситуацията в ивицата Газа, съобщи Ройтерс.

Световната организация се опасява, че ситуацията в Газа може да се влоши през следващите дни, каза Тайе-Брук Зерихун, помощник на генералния секретар по политическите въпроси, който информира Съвета за сигурност.
Зерихун призова Израел да спазва отговорностите си съгласно международните човешки права и хуманитарното право.

"Сила със смъртоносен ефект би трябвало да се прилага само като последно средство и всеки фатален случай в резултат от прилагането на такава сила трява да се разследва адекватно от властите. Ще продължим да призоваваме израелските сили за сигурност да полагат максимални усилия, за да избягват жертви", заяви Зерихун.

По-рано палестинската агенция УАФА съобщи, че най-малко 16 палестинци са убити и стотици са ранени от израелските сили за сигурност по време на демонстрация в източната част на Газа, на границата с Израел. В памет на жертвите днес в палестинските територии е обявен Ден на национален траур.

Посланикът на Палестина Рияд Мансур съобщи, че 17 души, включително деца под 16 години, са убити от израелските сили за сигурност при сблъсъци по време на палестинската демонстрация вчера в ивицата Газа на границата с Израел.

Заседанието тряваше да е при закрити врата, но след като стана ясно, че 15-членният Съвет няма да успее да се споразумее за декларация по въпроса, Кувейт поиска то да бъде публично, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

 Американският дипломат Уолтър Милър заяви пред Съвета за сигурност на ООН:
"Дълбоко сме натъжени от загубата на човешки живот. Призоваваме замесените страни да преприемат стъпки за намаляване на напрежението и понижаване на риска от нови сблъсъци. Злонамерени фактори, които използват протестите като прикритие за подстрекаване на насилие, застрашават живота на невинни хора."

 В декларация на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се казва, че той е дълбоко загрижен и призовава за независимо и прозрачно разследване на смъртните случаи. Той също така настоява замесенитестрани да се въздържат от каквото и да било действие, което би могло да увеличи жертвите и особено от мерки, които биха застрашили живота на цивилни.

По искане на Съединените щати Комитетът на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу Северна Корея допълни черния списък с нови кораби, корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс.

Новият пакет от санкции е насочен против контрабандата по море, осъществявана от Северна Корея, с цел да получава петрол и да продава въглища. Авоарите на включените в списъка корабни компании трябва да бъдат замразени, посочва Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна