Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон е обжалвал обвинението в Испания за подстрекателство към бунт

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е обжалвал решението на испански съд, обвиняващо го в подстрекателство към бунт, предаде БТА.

Апелативната жалба е била подадена още на 28 март, уточнява АФП. Като основание за отмяна на решението на Върховния съд на Испания защитата на Пучдемон посочва, че един бунт предполага насилие, а призиви към такова бившият премиер на Каталуния не е отправял нито преди, нито по време на референдума за независимост на областта. Адвокат на Пучдемон допълва, че регистрираните случаи на насилие са били „изолирани епизоди“, които не дават основание да се говори за разпалване на бунт.

На 23 март Върховният съд на Испания обвини 13 каталунски политици, включително Пучдемон, в подстрекателство към бунт. Делото бе започнато заради незаконния референдум за излизане от състава на Испания, организиран на 1 октомври миналата година, и независимостта, провъзгласена от парламента на областта на 27 октомври.

На 25 март Пучдемон бе арестуван в Германия, пътувайки от Финландия за Белгия, където пребиваваше от октомври миналата година.

В Испания наказанието за подстрекателство към бунт може да достигне лишаване от свобода до 30 години.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени