Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Мирчев единствен в света прави шоколад с шарена сол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петко Мирчев - фотограф, пианист, журналист и шоколатиер по призвание, който е научил тънкостите как се прави най-страхотния шоколад от майсторите във Франция, разказа в ефира на "Хоризонт" за своята страст към какаовите изкушения, за историята и традициите в бранша и за това как е заменил телевизията с работилницата за шоколадови изделия. Заедно със съпругата си Силвия той учи деца и възрастни как се прави шоколад и помага на изоставени деца, защото мисията на двамата е да връщат усмивките на всички край себе си.

В своята малка френска сладкарничка той изработва бонбони пред очите на клиентите и е първият шоколатиер, който се е досетил, че шарената сол, съчетана балансирано с какаото, се превръща в неповторим бонбон за ценители:

"Истината е, че единствено аз за момента - и в България, и в света правя бонбон с шарена сол, с което успях да учудя дори белгийците - доайените в шоколадовото изкуство", казва Мирчев и допълва, че страстта му към шоколада е още от дете:

"Той е страст за мен - страст, магия и любов. С шоколада намерих усещането за пълноценност, защото, когато направя един вкусен, хубав бонбон, аз наистина се усещам пълноценен за това, че съм успял да предам една история с един вкус, да разкажа една приказка с този бонбон".

Какво е най-важното за истинския ценител на шоколада и как да се усети истинския му вкус:

"Първото нещо, което трябва да се случи, е да се научи да го консумира по правилния начин - защото тогава и само тогава можеш да усетиш нюансите в шоколада. Шоколадът разказва приказки. Страхотна магия е шоколадът и за да се докоснем до нея, трябва да му дадем възможност да ни разкаже. А това се случва, когато се научим да го ядем по правилния начин - схрускваме два-три пъти и оставяме шоколада да се разтопи от температурата в устата ни и се получава магията".


Интервюто с Петко Мирчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна