Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Политическото решение на кризата в Сирия изглежда все така далече

Нина Спасова
Снимка: личен архив


Срещата в Анкара между лидерите на Русия, Турция и Иран подчерта различията между тях, изказа мнение в предаването „Събота 150“арабистът Нина Спасова.

„В разговорите в Анкара всеки се опитваше да защити своите интереси, а те са доста различни. Трите страни нямат една обща линия на борба, специално на територията на Сирия. … Нито една от трите страни има интерес от установяване на мир в Сирия. От една страна това е много трудно след вече осма година война в тази страна, след намесата на толкова много външни фактори, регионални и световни, след толкова много жертви в самата Сирия. Според статистиките, почти няма сирийско семейство, незасегнато от тази гражданска война. Ситуацията около войната е достатъчно усложнена, за да може да се постигне бърз край. Струва ми се, че и трите страни имат интерес от това да продължи напрежението, за да може те да контролират всяка своя район. В края на краищата това се случва в тристранните срещи – те се опитват да разделят сфери на влияние в Сирия“.

Нина Спасова смята, че сериозно се разминават истинските намерения и това, което се говори: „По скоро всичко е въпрос на думи, отправени към обществото, към хората в Сирия, към хората в Турция и във всяка една от техните държави, отколкото да става дума наистина за намерение Сирия да остане единна, мирна, спокойна и неразпокъсана“.

Според Спасова, ако американският президент Доналд Тръмп спази заявеното за скорошно изтегляне от Сирия, това ще означава, че бъдещето на Сирия ще бъде в ръцете именно на Русия, Турция и Иран. Тя смята все пак, че не са ясни бъдещите стъпки на Тръмп и надеждите са в това той да не изпълни обещанието си. Това би било загуба на геостратегически позиции на САЩ в този район, подчерта арабистът.

Спасова не изключва да се стигне до сериозен военен сблъсък между Франция и Турция. Тя каза още, че политическото решение на кризата в Сирия изглежда все толкова далече. 

Спасова отбеляза още и, че отношенията между Турция и Израел са в криза: "Сега ситуацията е малко по-утежнена от новозапочналия едва ли не военен сблъсък между Израел и палестинците в Ивицата Газа. Все още войната между двете държави е словесна, да се надяваме, че няма да прерасне в друг вид война". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна