Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама са загинали при нападението в Мюнстер, няма данни за атентат по ислямистки подбуди

Министерството на външните работи няма информация за пострадали българи

| обновено на 07.04.18 в 22:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС


При днешното нападение в германския град Мюнстер са загинали, по последни данни, двама души. Ранените са над 20, като шестима от тях са в тежко състояние. Няма информация за пострадали български граждани. 

Шофьор вряза микробус сред множество хора в центъра на Мюнстер, след което се самоуби. Властите обявиха, че става дума за германец от същия град. Няма данни нападението да е извършено от ислямистки подбуди, каза вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл. Според германски медии шофьорът на микробуса е 48-годишен жител на Мюнстер, който е имал психически отклонения и преди време е правил опит за самоубийство. 

Автомат "Калашников" е бил намерени при обиск в жилището на нападетеля от Мюнстер, съобщава вестник "Билд". Изданието отбелязва, че при огледа на микробуса, с който беше извършено нападението, не са били намерени взривни вещества. 


Заради първоначалните опасения, че случилото се в Мюнстер е терористичен акт, е била предприета мащабна полицейска акция, разказа пред "Хоризонт" Мира Димова, която живее в германския град: 

"В целия град навсякъде имаше полицейски коли, линейки, хеликоптери. Целият център беше затворенн. Всички магазини и тъговски центрове веднага затвориха, но въпреки това хората, които не бяха на самото място, останаха доста спокйни. Предполагам,, че и утре ще е затворем центърът. В момента са организирали акция за събиране на кръв за ранените в университетската клиника. Няма голяма паника."

Студентът Христо Петров също разказа разказа за обстановката:

"Излязох до магазина и на улицата до моето общежитие, която всъщност е голяма и централна улица, която обикаля града, имаше дсоста голямо ществие с ванове, подготвени. Хората не са "панирани", няма някакъв голям стрес. Предполагам с ххубавото време, на която се радваме днес, е било доста пълно."

Свидетелство от първо лице на българския студент в германския град Илия Неделчев:

"Инцидентът се случи в центраната част на града, в една от малките улички с много заведения. Ванът се е блъснал в изнесени пред заведението маси, в хората на тях. Ситуацията е тежка, доколкото видях и снимки от приятели. На две места са организирани пунктове за пострадалите."

Министерството на външните работи няма информация за пострадали българи при нападението в Мюнстер. В града учат много български студенти, но те в момента са във ваканция.
Генералният ни консул във Франкфурт Стефан Димитров е в непрекъснат контакт с ръководството на полицията на град Мюнстер. Съдействие оказва и почетният консул на България в Мюнстер Вернер Йостмайер, увериха още от Министрството на външните работи. 
Български граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони на българското посолство в Берлин, на генералното ни консулство във Франкфурт, както и на телефона на Ситуационния център на МВнР. Телефонните номера са обявени и на сайта на МВнР. 

По-рано се съобщаваше за четирима загинали и над 50 ранени.  Говорителка на полицията в града тогава заяви, че предполагаемият нападател е сред загиналите:

"Според информацията, с която разполагаме, сред загиналите е и водачът на превозното средство. Според очевидци той сам е отнел живота си."

Мюнстер е град, в който учат много студенти, а старият му град привлича стотици туристи. На площада в центъра е имало стотици хора. Събота е и пазарен ден с открит пазар там. Ванът се блъснал в кафене, което е силно посещавано.Центърът беше отцепен от полицията, а на място имаше линейки и коли на пожарната, а полицията помоли гражданите да избягват мястото. 

От силите на реда съобщиха за вероятно наличие на подозрителен предмет в микробуса, но това не беше потвърдено. Не се потвърди и информацията, че в превозното средство са открити много взривни вещества и се издирват поне още 2-ма съучастници на извършителя.  




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна