Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган критикува Лавров за Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува днес руския външен министър Сергей Лавров за коментар, че сирийски анклав Африн, който сили на Анкара превзеха от кюрдска милиция, трябва да бъде върнат под контрола на Дамаск, предаде АФП.

„Това е много погрешен подход“, заявил Ердоган цитиран от Анадолската агенция.

„Ние много добре знаем на кого ще дадем Африн… Ще върнем Африн на жителите му, когато му дойде времето, но ние ще определим това време, а не г-н Лавров“, добавил турският президент.

Турция стартира на 20 януари операция „Маслинова клонка“ с цел да изгони кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) от Африн и изтласка милицията от града на 18 март.

Тогава мнозина анализатори смятаха, че турското настъпление би било невъзможно без консултация с Русия, тъй като изисква навлизане на турски военни самолети в сирийското въздушно пространство.

Руската въздушна подкрепа е ключова за усилията на Дамаск за изтласкване на бунтовниците.

Лавров заяви на пресконференция в понеделник, че „най-лесният начин за нормализиране на ситуацията в Африн е районът да бъде върнат под контрола на сирийското правителство“.

Той посочи, че Ердоган смята, че САЩ са започнали да флиртуват с идеята, че кюрдските СЗН за заплаха за интересите на Турция, но добави: „Ердоган никога не е казвам, че Турция иска да окупира Африн“.

Турция и Русия са на различни позиции за Сирия, но въпреки различията си работят съвместно през последните месеци за постигане на политическо решение.

Друг знак за напрежение е разговорът на Ердоган с руския му колега Владимир Путин в понеделник, в който той изрази безпокойство от нападенията в Източна Гута след предполагаемата химическа атака, убила десетки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна