Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Хари в 10 ключови дати

Принц Хари и актрисата Мегън Маркъл в Лондон след обявяване на годежа им през ноември 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само месец остана до сватбата на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл, предаде БГНЕС. По този повод агенция Франс прес обръща внимание върху 10 ключови дати в живота му.

1984 г. – Раждане

Негово кралско височество принц Хенри Чарлс Албърт Дейвид е роден в 4:20 през нощта на 15 септември в болница „Св. Мария“ в Лондон, същата, в която се е родил и брат му принц Уилям преди две години.

1997 г. – Смъртта на Даяна

Смъртта на майка му Даяна при катастрофа в Париж разтърсва живота на Хари и му отне десетилетия, за да свикне с това. Снимката на 12-годишния Хари на погребението, плачещ до ковчега на майка си, разтърси цяла Великобритания. Хари живее с тази мъка с години, преди да потърси помощ от терапевт, когато навършва 28 години.

2004 г. – Лесото

Срещата на Хари с бедната южноафриканска нация оказва трайно въздействие върху младия принц. През годините на безработицата там, той работи в дом за деца, осиротели от пандемията на СПИН. Следвайки една от каузите на майка си, проблемите с HIV и СПИН, той и принцът на Лесото отпразнуваха благотворителността на Сентебале. И досега често посещава младежите, с които е свързан от раждането им.

2005 г. – Скандалът с нацистката униформа

В ранната си младост Хари е редовен посетител на луксозните нощни клубове в Лондон. На 13 януари 2005 г. излиза негова снимка с африканска нацистка униформа. Хари се извини.

2007 г. – Първа обиколка в Афганистан

Като втори лейтенант, Хари е изпратен в Афганистан, където участва във въздушен кордон в подкрепа на наземните сили. В Гармшир той е на първа линия с картечница на рамо. Завръща се след 10 седмици.

2012 г. – Парти в Лас Вегас

Преди да се завърне в Афганистан, Хари се забавлява в Лас Вегас. И точно там е заснет да играе билярд гол, с непозната жена. Снимката обиколи света.

2012 г. – Обратно в Афганистан

Хари се научи да лети с щурмови хеликоптери „Апачи“, за да се завърне в Афганистан. Капитан Уелс пристига в базата на лагера на Великобритания на 7 септември. Той спи в палатка и бункер и се връща у дома след 20 дни участие във военни действия.

2014 г. – Параолимпийски игри

Принцът се ангажира с каузата да помага на ранени войници. Той създава международно състезание в стил параолимпик за ранени във военните действия. Първото е в Лондон Олимпик парк. Участие вземат 416 войници от 13 държави. Впоследствие са организирани игри и в Орландо през 2016 г., Торонто през 2017 г. и Сидни през 2018 г.

2017 г. – Годежът

Хари се запознава с Меган Маркъл, американска актриса, която участва в драмата „Костюми“. Срещат се два пъти в Лондон през юли 2016 г., преди да заминат на почивка в Ботсвана. Връзката им е потвърдена през ноември 2016 г., а двойката се сгоди 12 месеца по-късно, обявявайки това публично на 27 ноември, около година и половина след като се срещат за пръв път.

2018 г. – Сватба

Хари и неговата годеница трябва да се оженят в параклиса „Свети Георги“ в замъка „Уиндзор“ на 19 май. Церемонията ще бъде излъчена на живо по целия свят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна