Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато  гърците се карат със Скопие за името на съседната държава,се оформя оста София-Скопие, пише гръцкият вестник Катимерини. Изданието обяснява за Договора за добросъседство и позитивния отклик на Българската патриаршия към искането на "Македонската" църква" да я постави под своя духовен покрив. За предстоящия  24 май са планирани съвместни прояви, а най-впечатляващото е, че на празника на въоръжените сили на България- 6 май, на военния парад в София ще участват и части от армията на бившата югославска република Македония, се казва още в статията.  
Британският Гардиън  набляга на позицията на САЩ, които  предупредиха, че Северна Корея трябва да предприеме необратими стъпки към премахване на ядрените оръжия.  
Телеграф извежда като акцент вчерашното обещание на Ким Чен-ун да бъде закрит основният ядрен полигон на Северна Корея Пунгери и това да стане под наблюдението на южнокорейски и американски експерти. Цитиран е британски експерт, който заявява, че Ким не се нуждае от Пунгери и може да премести "големите ядрени изпитания в близките планини".
Вашингтон пост коментира по същата тема, че в САЩ са се отнесли скептично към това обещание, но въпреки това продължават с подготовката за среща на върха Ким-Тръмп.  
Тези очевидни отстъпки от младия лидер, пише Ню Йорк таймс, бяха посрещнати от мнозина като обещаващи признаци за слагане край на конфликта на Корейския полуостров, който е замразен от края на Корейската война преди 65 години. Вестникът отбелязва, че миролюбивите изказвания на Ким доста се различават от изявленията и действията му, които миналата година са довели Корейския полуостров до ръба на войната след поредица предприети от него ракетно-ядрени изпитания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна