Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попинци излизат на мирен протест срещу проучванията на залежи от подземни метали в площ „Борова могила“

Попинци – селото, което ухае на рози и лавандула
Снимка: архив на село Попинци

Жителите на панагюрското село Попинци излизат на протест днес.

Те се обявяват срещу проучванията на залежи от подземни метални изкопаеми в региона и настояват за отмяна на дадените разрешителни на „Асарел-Медет“ АД.

Фирмата има разрешително още 2012 година, а проучвателна дейност е в площ „Борова могила“, попадаща в землището на общ. Панагюрище и общ. Стрелча, и е с размер 26.2 кв.км.

Кметът на Попинци – Стоянка Ставрева, е уведомила жителите на Попинци, че в кметството е постъпила информация от „Асарел – Медет“ АД относно намерението на дружеството да направи 11 сондажа върху площ от 500 кв.м в местността „Петелово“, в частност „Коминско чукарче“, с цел проучване наличие на залежи от медна руда, за което имат разрешение от МОСВ и Министерство на икономиката и енергетиката и последващо евентуално разработване и добив на мед, чрез открит рудник след няколко години. Тъй като при извършване на такива дейности мнението на местното население не е без значение, необходимо е да бъде дадено становище в срок до 24.04.2018 г. за гласуване в Общински съвет Панагюрише, поясняват от инициативния комитет.

Протестът им е насрочен за 18.30 часа на главния път Пазарджик – Панагюрище. Очаква се оттам да минат официалните гости на тържеството по случай честването на годишнината на Априлското въстание.

Блокада на пътя няма да има, стана ясно от думите на Тодор Петкански от инициативния комитет, който настоява да спрат тези проучвания.

„Просто искаме да ни видят и да ни чуят официалните гости. Ако не спрат сами, ще говорим с тях на тържествата в Панагюрище вечерта или утре на местността „Оборище“, но няма да възпрепятстваме автомобилите, няма да има безредици, протестът ще е мирен“, обясни той.

„Ако не спрем проучването, ние сме обречени на открит рудник, евентуално цианиране с натриев цианид за извличане на златото и на другите метали, което ще доведе до екологична катастрофа. Попинци ще го заличим от картата на България. Оттам надолу по поречието на реката отиват и други населени места, та чак до Гърция“, изказа опасенията на хората Петкански.

Среща между инициативния комитет и протестиращите с ръководството на фирмата не е имало до този момент.

„Среща те трябва да търсят, ние не търсим нищо. Ние сме категорично против проучването. Дълги години пазим това находище и сме решени да го опазим до край“, подчерта той.

Още по темата можете да чуете от интервюто на Силвия Великова с Тодор Петкански. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна