Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортна стачка блокира Гърция

Снимка: БГНЕС

Гърците отбелязват днешния първи май със стачка.

Морският транспорт е напълно блокиран. Не се движат нито товарните кораби, нито фериботите. Моряците и докерите по пристанищата ще проведат демонстрации. На всички портове са поставили плакати „24-часова стачка“.

Изключение от тези протести направиха работещите на пристанищата в Северна Гърция, движат се фериботите към двата острова Самотраки и Тасос. Моряците стачкуват символично. Те решиха, че ще работят днес, за да обслужат предимно българските туристи, които пристигат на тези два острова за едноседмична почивка.

При железопътния транспорт няма изключения. От полунощ не се движи нито един влак. Железничарите също ще участват в протестните демонстрации.

Градският транспорт и метрото в Атина работят в часовете на демонстрациите, за да обслужат тези, които протестират.

Организатори на днешните протести са общите синдикати. Заедно с тях в демонстрациите участват всички опозиционни партии. Дори на места организациите на управляващата партия „Сириза“ призоваха хората да се включат в протестите в името на борбата за мир и демокрация. Синдикатите имат конкретно послание - гърците повече не издържат на мерките за икономии, орязването на пенсии и заплати, високата безработица, високите данъци. Съюзът на пенсионерите пък ще протестира срещу ниските пенсии.

В градовете, където за днес са обявени протестни демонстрации, е засилена охраната. Но не се очаква да има напрежение, защото първомайската демонстрация е добре организирана, тя е мирна и в нея участват семейства с деца. Целта е да е масова, хората да изразят недоволство към икономическата политика.

Днес най-активна е комунистическата партия.

Пътната полиция в Гърция е предприела сериозни мерки по контрол на трафика. Очаква се в следобедните часове силен пътен трафик.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна