Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ясен Ишев: Естакада може да спаси древния град, попадащ в трасето на АМ "Струма"

Подобно съоръжение ще оскъпи проекта, но е най-щадящият вариант според експертите

4
Снимка: БГНЕС

Има вариант трасето на автомагистрала "Струма" да пощади археологическите разкопки на древния град Скаптопара край Благоевград. Това обясни в предаването "Преди всички" инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорта.

Местни жители организираха подписка в защита на находките, попадащи в рамките на трасето на бъдещата магистрала и настояват свикване на местен референдум за промяна на трасето, което би забавило изграждането ѝ с години. Община Благоевград също официално защити древното селище, открито при изкопни работи за строителството на магистралата.  

Една промяна на трасето на магистралата и на проекта води до значителни затруднения за възложителя и за изпълнителя, тъй като вече имаме сключен договор, прието разрешение за строителство и изготвен работен проект, уточни инж. Ишев:

"Трасето би могло да бъде изменено, но това ще доведе до значително забавяне. Има няколко варианта за решение. Според мен най-добрият вариант е да се проектира съоръжение – надлез или виадукт, една естакада, която да мине над археологическите разкопки и с това биха се удовлетворили и двете страни".

Такъв вариант според Ясен Ишев би струвал пет-шест пъти по-скъпо от сегашния проект. При 3 милиона на километър една естакада с дължина около километър ще струва между 15 и 18 млн. евро, посочи той, като бе категоричен, че ако има желание и разбирателство от двете страни въпросът би могъл да бъде решен.

Покритието на оскъпяването би могло да дойде и от средства от държавния бюджет, и от средства, които биха останали от Оперативна програма "Транспорт", смята Ясен Ишев. По думите му, компромисният вариант не застрашава крайния срок за изграждането на трасето. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени