Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Радев: Сигурността ни е пряко зависима от членството в НАТО и ЕС

Валентин Радев
Снимка: БГНЕС

В днешните условия сигурността на България е пряко зависима от членството ни в НАТО и ЕС. Това заяви в Сандански министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който откри санираните сгради на полицейското управление и противопожарната служба. 

Вътрешният министър коментира темата по повод изявлението на лидера на партия „Воля” Веселин Марешки, че България трябва да преосмисли членството си във Военния алианс:

„Моят коментар е, че от НАТО и ЕС няма как да излезем. Това беше национална кауза. Ние влязохме в НАТО и ЕС, ние сами няма да можем да се защитим. Ние се справяме в момента с миграцията благодарение освен на добрата ни дипломация, с помощта от ЕС. Така че – никакво излизане от двата съюза“.

Валентин Радев направи и кратка оценка на постигнатото във вътрешното ведомство, което ръководи  1 година:

„Най-важният проблем, който съм решил, не знам дали до край съм го решил, защото постоянно водим всеки ден буквално битка за това – да мотивираме хората“.

Той призна и това, което не е постигнал: „Структурните промени. Това ми тежи, защото това се очаква и хората от администрацията може би ще бъдат насочени повече към такива с полицейски функции“, посочи Радев. 

Намаляването на жертвите по пътищата вътрешният министър определи като основен приоритет и не скри разочарованието си от липсата на добри резултати:

„Защото не виждам отсреща достатъчна активност от тези, които са отговорни за това – това е Главна дирекция „Национална полиция“ основно. Променихме закона, увеличихме глобите 2 пъти за превишена скорост в края на миналата година и нещо не се получава все още. Може би трябва да се изчака, но настъпили сме педала и не може да продължаваме така да губим животи по пътищата“.


Валентин Радев по време на посещението в Сандански

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна