Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий, живели през 9-и век. Техният основен принос е съставянето на глаголицата, която става наша азбука около 862 година.​

Учителите на славянските народи са от най-образованите хора на своето време. Свети Кирил, наречен Философ, завършва заедно с брат си Методий прочутата Магнаурска школа в Константинопол. Дълбоко религиозен още от детските си години, по-големият му брат Методий става монах. Методий превежда всички богослужебни книги, като така спомага да се проповядва християнството на български език. 

Чрез своето дело Светите братя дават възможност за наука и просвещение на славянските народи, но и защитават на известния Триезичен диспут правото на българския народ да прославя Бога на своя език, освен на трите утвърдени до тогава – еврейски, гръцки и латински. Разпространението на новата азбука е довършено от техните ученици, които са приети в България от цар Борис.

За поредна година църковна делегация, водена от главата на Македонската православната църква Архиепископ Стефан, пристига у нас за празника по покана на Българската академия на науките. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна