Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Близо 60% от извършителите на престъпления с наркотици са на възраст между 18 и 30 години

Снимка: БГНЕС

Близо 60% от извършителите на престъпления с наркотици са на възраст между 18 и 30 години, а 13% от всички извършители са на възраст между 14 и 17 години. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на парламентарния контрол. Той отчете още, че най-голям пазарен дял има марихуаната, следван от амфетамини, докато пазарът на хероин и кокаин се свива.

Министър Радев предупреди, че започва разпространението на нови психоактивни вещества, известни като дизайнерски наркотици, които често водят до летален изход.

"Наблюдават се лицата със съмнително поведение около училищата, поддържат се постоянни контакти с представителите на учебните заведения с цел своевременно и системно уведомяване на органите на МВР при констатирани случаи на престъпления с наркотични вещества".

Данните на МВР за последните две години показват още, че в страната няма централизиран пазар на наркотици и няма териториално разпределение на наркопазара. Министерството отчита и по-малък обем на разпространение на наркотичните вещества. Модерна в момента е продажбата на наркотици през интернет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна