Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще подпомогнат севернокорейската икономика, ако Пхенян се освободи от ядрените си оръжия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са готови да подпомогнат севернокорейската икономика и да дадат гаранции на Ким Чен-ун, ако Пхенян предприеме "смели мерки за бързо и цялостно освобождаване от ядрените си оръжия". Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, след среща с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа във Вашингтон. 

Помпейо обясни, че на срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун тази седмица е обсъдил с него задълбочени, сложни проблеми, предизвикателства и стратегически решения, които Ким ще трябва да вземе:

"Говорихме за факта, че през историята Америка често е имала противници, които сега са ни близки партньори. И надеждата ни е да постигнем същото със Северна Корея."

Южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа заяви, че санкциите срещу КНДР към момента остават в сила:

"Санкциите ще останат в сила, докато не видим ясни и значими действия от страна на Северна Корея по пътя за ядрено разоръжаване. Така че не говорим за облекчаване на санкциите на този етап."

Сеул изпитва голяма надежда за успеха на предстоящата среща на високо равнище между американския президент Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Тя ще се състои на 12 юни в Сингапур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна