Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания по случай 140 години военно образование в България

Снимка: БТА

Пръст от всички места в страната, на които Националният военен университет „Васил Левски“ се е помещавал през годините, ще бъде събрана в гилзи, които ще се съхраняват в музея на учебното заведение. Инициативата е част от честванията по случай 140 години военно образование в България, съобщи началникът на военния университет във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов.

Тържествата за 140-годишнината са под патронажа на военния министър Красимир Каракачанов. Възстановява се номерацията на випуските на Националния военен университет, посочи бригаден генерал Пламен Богданов: "Завършва 140-и випуск, той се нарича випуск Христо Ботев“. 

На централния военен клуб в София ще бъде поставена паметна плоча за годишнината, предвидени са научни конференции и демонстрации на военна техника в трите факултета във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия. „Готвим карта на военното образование в България, ще бъдат показани дислокациите на всички учебни заведения военни от 1878 г. до наши дни“. Кулминацията на честванията е на 26 ноември.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна