Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Павилион на утрешния ден” - български артисти показват виждането си за бъдещето

2
Снимка: Credo Bonum Gallery

По повод своята 12-а годишнина фондация Credo Bonum, която работи за позитивна промяна на модерното общество и чрез изкуство се стреми да промени стереотипи и нагласи, поставя началото на голям разговор – за нашето общо бъдеще. По време на технологичния бум има опасност чисто човешките изживявания и отношения, като общуването и емпатията, да изчезнат. На специална изложба “Павилион на утрешния ден” в столичната галерия Credo Bonum ще бъдат представени концепциите на 10 съвременни български артисти, които чрез видео и аудио инсталации ще покажат своето виждане за бъдещето. Творбите им са не просто за гледане, а за изживяване. Изложбата вече е открита и може да бъде видяна до 17 юни.

В предаването „Хоризонт до обед“ Симеон Василев от фондация Credo Bonum отбеляза, че хората изживяват много от нещата, които могат да видят в галерията.

„Решихме, че много лесно ще бъде да отбележим този повод просто чрез една ретроспективна изложба или чрез представяне на най-големите проекти на фондацията. Решихме обаче да зададем наистина тон, да провокираме хората да мислят точно за изчезващите човешки емоции или тези емоции, които са застрашени от технологичния бум. Затова набелязахме общуването като една такава емоция. Независимо, че сме по-свързани от всякога, като че ли контактът лице в лице изчезва до известна степен. Обърнахме внимание и върху емпатията, съпричастността, това да страдаме за другия, да изпитваме състрадание към другите – все неща, които някак започват да дегенерират в обществото от развитието и от технологичния бум. Вярваме, че говоренето за тях ще ги запази в бъдещето“.

Тази изложба е провокация и към авторите, поканени да се включат в нея, подчерта Василев и добави:

„За тях определено беше предизвикателство да успеят да пресъздадат чрез технологична форма нещо чисто човешко“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна