Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин

Очаква се енергетиката да бъде водеща тема в разговора на двамата президенти

| обновено на 22.05.18 в 09:45
Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Българският президент се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. "Винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията", посочи Румен Радев. "Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит", каза държавният глава.

Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

СнимкаРадев и съпругата му присъстваха в Болшой театър на представление на оперния спектакъл "Зигфрид“ от Рихард Вагнер – част от успешните гастроли на Софийската опера и балет на престижната сцена.

По-късно, за първи път от десет години насам, предстои среща между президентите на България и Русия. 

Президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи.

В Сочи Радев и Путин ще обсъдят отношенията между България и Русия в областта на икономиката, образованието и културата, както и въпроси от международната сигурност. Очаква се енергетиката да бъде водеща тема в разговора на двамата президенти.

Вчера Радев призова българското и руското правителство да преразгледат възможността за директни доставки на руско синьо гориво в България през Черно море.

Вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие.

"Положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев и с президента Путин, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство", коментира президентът Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна