Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на потребителската инфлация в еврозоната през май с 1,9%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май инфлацията в еврозоната се ускори изненадващо силно в резултат на рязко нарастване на енергийните цени. Това показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през май с цели 1,9% на годишна база, след анемична инфлация от едва 1,2% месец по-рано и очаквания на финансовите пазари за по-сдържан растеж от 1,6 на сто. Това представлява най-високо ниво на инфлацията в региона от април 2017 година насам.

Изненадващо силното нарастване на инфлацията се дължи преди всички на рязко повишаване на енергийните цени с 6,1% след по-скромно тяхно повишение с 2,6% през април. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,6% след повишение с 2,4% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха с 1,6% след тяхно повишение през април с 1,0%.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) също нарасна по-силно от очакваното с 1,1% след много слабо повишение с 0,7% през предходния месец и прогноза за повишение с 1,0%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

                                                                                            Графика на годишната потребителска инфлация в еврозоната

СнимкаДнешните по-силни данни са факт, след като инфлацията и в Германия, и Франция се повиши много рязко през петия месец на годината. Данните за високите потребителски цени в еврозоната през май са добра информация за членовете на ЕЦБ преди тяхната редовна среща на 14-и юни и могат да подновят очакванията на инвеститори и анализатори, че централната банка ще приключи многогодишната си програма за покупки на еврооблигации до края на настоящата година.

Трябва обаче да се има предвид голямата степен на несигурност, пред която са изправени централните банкери от еврозоната. Рязкото ускоряване на инфлацията може да бъде преустановено доста бързо, ако в скоро време има понижение на прекалено високите петролни цени, или ако забавянето на икономическия растеж през първото тримесечие на годината се окаже по-дълготрайно от очакваното. Не трябва да се подценява и политическият хаос в Италия, тъй като той може да предизвика избухването на нова дългова и банкова криза в еврозоната, за чието потушаване и овладяване ЕЦБ работи доста успешно през изминалите шест години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна