Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата ще пътуват безплатно във влаковете на БДЖ по повод Деня на детето

| обновено на 01.06.18 в 07:54
Снимка: БГНЕС

По повод днешния Ден на детето БДЖ осигурява безплатно пътуване на деца до 14 години за всички пътнически и бързи влакове. Възрастта им трябва да се удостовери с копие на акт за раждане или с друг документ, информира Милена Ценова от Дирекция "Маркетинг и Продажби" в БДЖ, и допълни:

"Инициативата включва всички влакове - както пътнически, така и бързи, пътуващи от 0 ч. до 24 ч. на 1 юни. Пътувания, които са започнали с нощни влакове на 1 юни преди 24 ч. продължават и спокойно завършват в следващия ден."

И още една инициатива по повод 1 юни от БДЖ: организира се пътуване с атракционен влак с парен локомотив по маршрут София-Банкя и обратно. Около 80 деца в неравностойно положение ще се включат в проявата. Влакът ще тръгне в 10:45 часа от Централната жп гара в София.

Ямболските поделения отварят врати по случай Деня на детето. От общината в града организират концерти, арт- работилници и анимации.

"Влакче на мечтите" е наречен общоградския празник, който започва в 10 часа в парка.  В него ще вземат участие всички детски градини. Ще има конкурс за детска рисунка, много музика и танци.
За по-големите, вечерта от 20.00 часа на площада ще започне традиционният хепънинг „Не на дрогата" с участието на млади изпълнители и рок-групи.
Две ямболски военни формирования също предлагат силни емоции за своите посетители в Деня на детето. За поредна година авиобаза „Безмер“ организира ден на отворени врати. Гостите ще могат да разгледат самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка и специална техника. Артилерийското поделение край село Кабиле също ще бъде отворено за посетители.
Ръководството на Регионалната библиотека в Разград обявява ден на безплатна регистрация в детския отдел за децата до 14-годишна възраст.​
Стотици деца и техните родители се събират тази сутрин на площада пред Драматичния театър в Търговище, където ще се проведе градският празник по повод Международния ден на детето, разказва директорът на Центъра за работа с деца Валентина Радева.
"Ще обособим един екокът, където да засадят цвете, да го отнесат вкъщи и да получат разбира се, знание как да се грижат за него. За най-мъничките предлагаме едно много кратко състезание с ролери и тротинетки".
Специална програма по повод днешния първи юни организира Националната галерия "Квадрат 500". През целия ден ще има творчески ателиета, а участието в тях е безплатно, разказа пред "Хоризонт“ Яна Братанова, уредник в галерията.
"Предлагаме ателие, което започва на открито и нарекохме "Тебеширени рисунки" пред галерията. Пак на същата тази платформа ще се случи едно представяне на книга за правата на децата, илюстрирано от деца и ще станем свидетели на театър от деца за деца".
Хиляда балона ще полетят в небето на Плевен по повод Международния ден на детето. 
На 1 юни в Смолян се провежда информационен ден за малки и големи, посветен на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 
Следобед ще има велосипедни обиколки за деца на възраст между 4 и 12 години. 






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна