Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората и „умните градове“

Амстердам спечели награда за най-иновативна столица в Европа през 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според анализите на ООН – само след 30 години 66% от цялото население на земята ще живее в градове. Това увеличава отговорностите за управлението на градовете, защото те иначе ще се превърнат в неприятно място за обитаване…
През последните години, когато става дума за „умен град“, обаче обикновено се дава пример с Амстердам, защото градът спечели награда за най-иновативна столица в Европа през 2016 г. Или с Барселона, защото е на челно място в класацията за умни градове, заради системата си за управление на трафика и паркирането, заради активното наблюдение на  качеството на въздуха и нивата на звука… В тази посока ли трябва да се работи и как гражданите могат да се включат в управлението на градовете, говорим с Леона Асланова, експерт и консултант по иновации.
Тя ще посочи примери по света за внедрени иновации. Леона Асланова е от организаторите на серия събития, посветени на „умните градове“. А първото за тази година „умно иновативно кафе” предстои да се проведе на  21 юни, като темата е „Безжични технологии, дигитализация и свързаност”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна