Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маас: Решението на Тръмп да оттегли подкрепата си за декларацията на Г-7 разруши доверието

| обновено на 10.06.18 в 19:06
Снимка: БГНЕС

Решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли подкрепата си за заключителното комюнике на Г-7 със съобщение в Туитър разруши доверието и отговорът на Европа трябва да бъде още по-силно обединяване, заяви германският външен министър Хайко Маас.
Така той коментира решението на Тръмп да се оттегли от декларацията на Г-7, която бе съгласувана на срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе. На нея Канада и ЕС обявиха, че от първи юли в сила ще влязат набелязаните мерки в отговор на наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. 
В същото време Вашингтон обвини канадския премиер за провала на срещата на Г-7.
"Джъстин Трюдо носи отговорността за провала на срещата на високо равнище на Г-7, защото "той нанесе удар в гърба", заяви главният икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Лари Кудлоу по повод дадената пресконференция на Трюдо. "Той каза, че САЩ се държат оскърбително", каза Кудлоу в ефира на Си Ен Ен и цитиран от Франс прес, и допълни, че президентът Тръмп, който не подкрепи заключителното споразумение на Г-7, реагирал по този начин, "за да не покаже слабост" преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Френското президентство подчерта, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв или бележки и обяви за непоследователна позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който оттегли със съобщение в "Туитър" подкрепата си за заключителната декларация от срещата на високо равнище на Г-7. В документа Канада и ЕС обявиха, че от първи юли в сила ще влязат набелязаните мерки в отговор на наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна