Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руши се къщата в Букурещ, където е живял Каравелов

Любен Каравелов и Христо Ботев

Учените от Софийския университет доцент Владислав Миланов и главен асистент Биляна Борисова се върнаха от научната експедиция “По следите на българските възрожденци“. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Миланов сподели, че наученото и емоциите са се преплитали по време на изследванията в Букурещ и Брашов, където са посетили музеи, които имат отношение към Българското възраждане:
 

"И за нас, и за нашите студенти емоционалната и научната стойност в един момент размиват границите си. Това, което студентите ни учат извън аудиториите, много умело съчетават с емоцията. По време на това пътуване те имаха възможност да се докоснат до светини, за които само са чували в аудиторията.

В Брашов беше изключително интересно да видят как е напечатан Рибният буквар, каква е технологията по създаването, как всяка една буква е била буквално издълбава върху дървени плаки, след което с пергамент от козя кожа  …Изключително тежък процес. Някои от книгите са създавани в продължение на две-три години. Няма как да не се съчетае емоционалното и научното". 

Ученият е категоричен, че ако не посетим мястото, от което тръгва дадено събитие, няма как изкуствено то да бъде пресъздадено в аудиториите. "Няма начин да разберем напълно Йовков, ако не посетим Жеравна", аргументира се той.

За съжаление, къщата в която е живял Любен Каравелов, се руши, информира Миланов.

Борисова изтъкна, че това е 16-ата поред експедиция, насочена към студентите от трети и четвърти курс. Основната цел е да се свържат знанието и местата, където са се случили историческите събития.

„Спряхме в Гюргево, старата Морска гара, от която всъщност Ботев със своите четници са се качили на кораба „Радецки“ с намерението да се прехвърлят на българския бряг и да дадат своята дан за освобождението на родината…  Морската гара е запазена като постройка. На нея има паметна плоча на български и на румънски език. Заради естествения ход на живота новите поколения нямат усещането за граница, каквото е било в 19-и век", допълни Борисова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна