Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Караниколов: 2018 година е най-добрата след глобалната финансова криза

Министърът на икономиката Емил Караниколов говори на Пловдивския икономически форум.
Снимка: Министерство на икономиката

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Пловдивския икономически форум.

Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с 3,6%, при 2,4 на сто средно за  ЕС.

По думите на Караниколов през май бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се увеличава с 2,1 пункта спрямо април и достига нов максимум от 2009 г. насам. Износът за ЕС за първите 3 месеца на годината се е увеличил с 13% и вече е над 9 млрд. лв.

Министърът на икономиката акцентира и на инвестициите – български и чужди, като открои секторите с особено добро развитие през 2018-а – автомобилостроене, електроника, транспортно оборудване, информационни технологии и хранително-вкусова промишленост.

Работи се и за засилване на интереса към по-изостаналите региони, като се създават възможности за „насърчаване на дългосрочни проекти в производството, за устойчива заетост на местното население посредством по-ниски прагове за сертифициране на проекти по закона за насърчаване на инвестициите“, каза Караниколов.

Министърът отбеляза и двойно по-дългия период за възстановяване на здравните и други осигуровки на работодателите при откриване на нови работни места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна