Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум "Визия за овцевъдството и козевъдството в България" ще се проведе в представителството на ЕК в София

Овцете са повече от жителите на село Бела, община Димово.
Снимка: БНР

Национален форум "Визия за овцевъдството и козевъдството в България" ще се проведе в представителството на Европейската комисия в София. Дискусията е организирана от евродепутата Момчил Неков и от националната браншова организация.

Ако преди 30 години в България са се отглеждали над 11 милиона овце, сега те са само около 1 милион, припомнят от бранша.

„Има нещо погрешно. Не може нещо приоритетно, нещо, което е дефицитно като продукция на територията на целия ЕС, в България да не му се отделя внимание“, каза Симеон Караколев.

Сиренето с палмово масло се превърна в емблема на България и потребителят търси алтернативи.

„Той лъган, лъган, лъган, и в един момента си казва: „Аз ще отида да си купя сирене от Сърбия, от Румъния, че е истинско.“ Ние до там сме стигнали“, каза още Караколев.

Докато българите търсят истинско овче сирене в съседните държави, българските овцевъди се задъхват от ниската изкупна цена на млякото, което произвеждат. Затова и целта на форума е да се обсъдят проблемите в сектора, да се очертае визия за развитието му и да се изготви национална стратегия за развитие на сектора. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна