Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на върха на Берлинския процес в Лондон

Захариева: Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани

| обновено на 10.07.18 в 07:38
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към шестимата си колеги от Западните Балкани и от Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Полша, Хърватия и Словения на конференция в Лондон в рамките на Петата среща на върха на Берлинския процес.
Снимка: БГНЕС

Днес министър-председателят Бойко Борисов ще участва в срещата на върха на Берлинския процес, която ще се проведе в британското външно министерство. 

Това е петата годишна среща. Тя има за цел да потвърди подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. 

В срещата участва и българският външен министър Екатерина Захариева.

България е поканена в Лондон като страна, която постави европейската перспектива на държавите от Западните Балкани във фокуса на своето Европредседателство и на срещата на върха в София на 17 май.

След първия ден на форума беше оповестено, че Великобритания ще инвестира 10 милиона паунда за дигитално обучение в 4 500 училища в страните от Западните Балкани. 

В отсъствието на британския външен министър Борис Джонсън, който бе домакин на срещата, но подаде оставка, министърът по европейски и американски въпроси Алън Дънкан съобщи добрата новина за дигиталното образование:

"Тази значителна инвестиция ще даде знание и умения на около 1 милион млади хора в Западните Балкани да помогнат за трансформирането на техните икономики".

На срещата присъстваха външните министри на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, както и първите дипломати на Австрия, Хърватия, Франция, Италия, Словения и Полша. Министър Екатерина Захариева заяви по време на обсъжданията, че Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани и че тази инициатива не допълва, а замества европейската перспектива за шестте страни от региона.

Захариева благодари в Лондон на първите дипломати на останалите страни-членки - и особено на тези от Великобритания и Германия, че са помогнали за убеждаването на колебаещите се страни от Евросъюза, че решението за начало на преговорите със страните от Западните Балкани е от полза за всички. Външният ни министър припомни, че именно европейската перспектива е основният стимул за всички положителни развития в региона от последната година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна