Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от обявяването на Деултум Дебелт за археологически резерват

БНР Новини
Снимка: Национален археологически резерват Деултум - Дебелт

Какво е Деултум Дебелт? – Античен и средновековен град, чиято територия е обявена за археологически резерват на 28 юли 1988 г. Може да срещнете името и като Деултум Девелт. Най-старото запазено име на селището е Довелт, датира от преди две хиляди и четиристотин години и означава на езика на древните траки „място между две блата”. Странен избор на място за обитаване от днешна гледна точка. Теренът е разположен между реки, недалеч от морето, както са били изискванията за удобство и практичност в древността. Речните приливи по време на дъжд или топенето на пролетните снегове често са предизвиквали наводнения и заблатяване. Но когато водата се оттегли, оставя плодородна земя. Да си припомним известните разливи на Нил, това не е по-различно.

В средата на І хил. пр. Хр. тук се е формирал мощен икономически и обществен център. В района са били развити селското стопанство, риболовът, металургията, занаятите и търговията. Няколко важни търговски пътя са минавали по бреговете на лимана и вливащите се в него реки. Деултум Дебелт е на броени километри от Бургас. Преди шестстотин години районът на с. Дебелт е бил пристанище в най-западната част на Бургаския залив, достигащ до 18 км. в сушата, от съвременния залив.


Археологическият резерват е отличен със знака „Европейско културно наследство“, заради многообразието от история и култура. Посещават ли го чужденци? – Да, при това много! В рамките на шегата, но си е факт, буквално още от древността! Идват Римски императори, техните семейства… Само че по онова време те не са чужди, а местни хора, нали Деултум е част от голямата Римска империя. Нещо повече, като важно селище на граница, има митница! Наблизо минава 160 километров, толкова здраво издигнат отбранителен вал Еркесия, че дори в наши дни съоръжението се вижда от Космоса!


Чужденците, които сега идват, са туристи! Привлича ги удивителната история на Националния археологически резерват. Доколко ние го познаваме?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна