Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геополитика изпъстри и Мондиал 2018

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във всяко голямо първенство има политика, това беше видимо и на финала на световното по футбол между Франция и Хърватия. Това каза в предаването "Преди всички" спортният журналист Теодор Борисов.

"След като президентите на двете страни - Емануел Макрон и Колинда Грабар-Китарович, така да се каже "намляскаха" Световната купа, преди тя да бъде връчена на шампионите, и изобщо всичките политически активи, които те извлякоха от тази ситуация, от доброто представяне на отборите им, показва, че това не само от Путин, а от който и да е политик, е форум, който може да бъде използван".

Организацията на първенството в Русия е определяна като най-добрата след тази в Германия 2006 година.

"Световното е един фестивал на народите, един футболен котел, в който се потапят всички, независимо от различията, включително икономически", посочи от своя страна журналистът Даниел Пенев, според когото сега имиджът на Русия е "една идея по-чист, отколкото преди шампионата".

За малка страна като Хърватия е логично който е да е на власт, да се опита да извлече дивиденти от подобно събитие заради синдрома когато си по-малка държава успехът да изглежда още по-голям, допълни Пенев. Относно свръхемоционалното отношение на президентите на Франция и Хърватия Еманюел Макрон и Колинда Грабар-Китарович след финала той отбеляза:

"Мисля, че в България го има малко този манталитет ако някой политик направи нещо свръхемоционално, това да е едва ли не някакъв популизъм или да го прави в конкретен момент. Но и за Франция, и за Хърватия, и за Германия - Меркел дори и да е по-възрастна, тя също има популизъм... Независимо дали си демократ или по-авторитарен владетел, винаги има някаква цел за това. Тези хора смятам, че не го правят изцяло непланирано - отиват на финал на световно и не знаят какво ще направят. Това със сигурност не е така, независимо от крайния резултат. Аз си мисля, че например президентската на Хърватия донякъде изглежда искрено или Макрон изглежда искрено, докато в България винаги смятаме, че нещо се прави само и само за някаква изгода".

По случая с хърватския футболист Домагой Вида и демонстративната му подкрепа за Украйна след полуфинала с Русия Теодор Борисов изтъкна:

"Другото беше с Домагой Вида и видеото с призива "Слава на Украйна" след полуфинала с Русия - там пък украинците, които през цялото време се правеха, че няма световно първенство, изведнъж президентът на Футболната федерация отиде в Радата с фланелка на Хърватска. Каза, че ще съберат парите за Вида, предложи му пост дори в местната федерация. Тоест, в това първенство имаше толкова много сюжети по тази линия, че може съвсем спокойно отделно да се направи една конференция и книга".

Мнозина българи вероятно са симпатизирали на хърватите, защото са си припомнили и нашето лято от 1994-а, смята Теодор Борисов. В предварителните групи сред най-добре представящите се бяха малки държави като Белгия, Хърватия и Уругвай, солидаризира се и Даниел Пенев.

"Има чисто езиково сходство и географска близост, което ни кара да се чувстваме по-обединени около успеха на Хърватия", каза още той.

"Нещото, което много ми хареса е, че при този синдром на малката нация, когато загубиш, по принцип винаги веднага да търсиш някаква задкулисна причина или някаква нечестност... Сутринта видях публикация на една моя позната от България, която е гледала финала в една от фен зоните в Загреб - точно това й е направило впечатление: сред хилядите хора, които са били събрани, след като са загубили от Франция, е имало супер-положителна емоция и никой не е хулел Франция, съдията или някой друг затова, че не са спечелили световното". 

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени