Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волен Сидеров: Валери Симеонов да напусне поста, ако не се извини за обвиненията в лобизъм

Бойко Борисов: Aко сме искали да пазим редник Киро или редник Райън, нямаше да заведем тези дела

| обновено на 25.07.18 в 12:49
2
Волен Сидеров даде брифинг в Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров призова вицепремиера Валери Симеонов да се извини за обвиненията в лобизъм по повод промените в приватизационния закон. Ако Симеонов не направи това, трябва да напусне поста си, смята Сидеров, според когото ветото на президента върху промените е необосновано. Волен Сидеров направи тези изявления в Министерския съвет, където отиде преди началото на днешното правителствено заседание.

Сидеров смята, че Симеонов превишава правата си с проверките за шума в курортите по морето и пречи на бизнеса.

"По този начин ще помогнат на българския туристически бизнес, иначе ще имаме щети. Аз го изпратих в изпълнителната власт, за да работи за стандарта, за пенсиите, а не да се разхожда с шумомер в ръка. Това не е работа на един вицепремиер. ДСБ, "Да, България", Радев, Валери Симеонов - ето и групата "капитал", това е кръгът, който в момента атакува правителството".

Сидеров призова Симеонов публично да се извини и да коригира поведението си или да напусне поста.

"Вицепремиер да обяснява, че двете основни парламентарни групи, които го поддържат, които са го избрали, са лобисти, че премиерът е лобист, защото бил зависим от Домусчиеви, такъв вицепремиер какво прави в това правителство? Това извинение час по-скоро трябва да бъде представено".

За Български морски флот лидерът на "Атака" пресметна, че ако дружеството се обяви в несъстоятелност, бюджетът ще загуби.

"Това са активите, които отговарят на 30 процента държавно участие. Аз съм против да бъдат нападани българските бизнесмени, очернени, независимо колко са едри, средни или по-дребни, без основание - ей така, просто, защото на някой не му харесва".

Сидеров коментира ветото на президента и позицията на ГЕРБ по поправките в закона за приватизацията.

"Нямаше нищо лобистко в него. И според мен ГЕРБ грешат, че дават заден ход. Ветото на президента не е добре направено, бих го посъветвал да си смени съветниците и спокойно ветото може да бъде разгледано през месец септември".

В коментар на спора между лидерите на „Обединените патриоти“ за поправките в Закона за приватизацията, облагодетелствали бизнесмена Кирил Домусчиев при покупката на Български морски флот, премиерът Бойко Борисов припомни, че миналата година са отпуснати 2,4 милиона лева, за да се обжалва решение на арбитража в полза на компанията.

"Aко някога сме искали редник Киро или редник Райън, или който и да е, да пазим, нямало е да заведем тези дела“, заяви Борисов.

Заместник-председателят на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Валентин Касабов иронизира поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров с внасянето на искането в Министерски съвет за информация по проверките на вицепремиера Валери Симеонов по българското Черноморие.

"Имаме нашите задачи, нашите програми и ги изпълняваме. Това, че някой в един момент нещо си прави - говори, приказва, влиза в някаква роля, излиза от роля, ние не сме режисьори, но ние си го знаем. Сега, какво да прави човекът… Така е. Говоря за човек, който от време на време минава в друга реалност", коментира Валентин Касабов от групата на "Обединените патриоти" в НС и заместник-председател на НФСБ.

Президентското вето вече е факт и стигна до парламента, а основният вносител на един от оспорваните от държавния глава текстове Николай Александров от квотата на "Атака" не вижда основание за атакуването на поправката му.

"Голяма част от говоренето е по-скоро популизъм, в самия изказ“.

Кристиян Митев от НФСБ обаче коментира, че макар отделно, без ретроактивното действие, този текст отново не е издържан юридически.

Крехката на вид коалиция на "Обединени патриоти" едва ли ще бъде разцепена от ветото на президента - стана ясно и от думите на Касабов, и от думите на Искрен Веселинов от ВМРО, който каза:

"За нас коалицията трябва да се запази. Ние сме отговорни пред нашите избиратели". 

Докато депутатите спориха за това дали има или не лобизъм, пред парламента група граждани протестираха с искане за отпадане на спорните текстове от Закона за приватизацията. Организатор на протеста е Росен Миленов, който се представя за бивш служител на ДАНС и преди време публично потвърди истинността на изтеклите записи по случая "Мишо бирата". Той настоя да отпаднат текстовете, които счита за лобистки в полза на собственика на Български морски флот. 

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна