Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умишлени палежи са станали причина за пожарите в Гърция

| обновено на 27.07.18 в 11:31

Броят на жертвите при горските пожари в Гърция достигна 86. Междувременно правителството обяви, че причина за пожарите са умишлени палежи. 
Има сериозни индикации за криминални действия, обяви на пресконференция днес заместник-министърът, отговарящ за защитата на гражданите - Никос Тоскас.

Анализ на сателитни кадри, както и свидетелски показания, доказват умишлени палежи. Никос Тоскас не съобщава подробности от разследването. Всички данни са предадени на прокуратурата по нареждане на премиера.

Министърът на отбраната Панос Каменос посочи,че незаконното строителство е причина за бедствието. Следствието е установило много незаконни постройки, заели бреговата ивица.

Опозиционните партии акцентират върху вина от страна на правителството и настояват за оставки на министри. От "Нова Демокрация" коментираха, че правителството за пореден път се опитва да премахне вината от себе си.

Медийните коментари търсят причините за бедствието в липса на координация на спасителните сили, екстремните метеорологични условия и предимно пропуски в цялата система по защита на гражданите. Медиите нарекоха пресконференцията на властите "жалка постановка".

До края на деня се очаква да приключи експертизата на съдебните лекари и разпознаване на жертвите. В неизвестност са още десетки хора. Издирването им продължава.

Няма официално становища за подбудите на подпалвачите. Предполага се, че целта е била освобождаване на терени за строеж.

Поради силния вятър и високите температури огънят се разпространи бързо и беше невъзможно да се овладее, заяви шефът на Пожарна защита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна