Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. Седмочисленици и св. Пантелеймон

| обновено на 27.07.18 в 12:30
Снимка: pravoslavieto.com

Българската православна църква почита паметта на светите Седмочисленици и св. Пантелеймон. Въпреки че за всеки един от равноапостолите има отреден ден в църковния календар, църквата е определила 27-и юли за общото почитане на първоучителите на славянските народи.

 

На тази дата през 916 година е починал св. Климент Охридски. Той умира последен от седемте славянобългарски равноапостоли - Кирил и Методий, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Затова е прието на този ден да се чества паметта на всички просветители, почитани като св. Седмочисленици, обясни отец Сава Кукудев от Богословския факултет към Софийския университет:

“Това всъщност е празникът на успението на св. Климент. Това е думата, с която се означава преминаването от земния живот във вечния живот на божиите праведници. Бог прибира свети Климент в деня на неговия небесен покровител св. Пантелеймон. Това е бил любимият светия на св. Климент. Това също е едно много интересно съвпадение. Така, че в тоя ден имаме троен празник“.

С празнична Света архиерейска литургия столичната църква "Св. Седмочисленици" отбеляза своя храмов празник.  Навършват се 115 години от освещаването на храма, издигнат на мястото на така наречената "черна джамия", построена през 16-ти век и наричана така заради облицованото с черен мрамор минаре. След 1878 година сградата е била използвана за затвор, а по инициатива на Петко Каравелов, който също е бил затворен там, е преустроена на православна църква.

Богослужението ще бъде оглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна