Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама пожарникари загинаха при гасенето на огъня в Северна Калифорния

Пожар в Калифорния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама пожарникари са загинали при опитите за справяне с пожарите в Северна Калифорния, съобщи Ройтерс. Над 500 сгради са изгорели, а 5000 са под заплаха, съобщиха противопожарните служби.

Огънят пламна в понеделник и бързо обхвана огромни площи. Огънят се движи в няколко различни посоки и се е разпространил на обща площ от 194 кв. км.

Пламъците стигнаха до 90-хилядния Рединг. Спасявайки се, много от жителите напуснаха града.

Представител на огнеборците заяви, че се прави всичко възможно за овладяване на пожара, спасяването и евакуирането на хората и опазването на домовете. Той подчерта, че животът на гражданите е основен приоритет.

Заради горските пожари долината Йосемити в едноименния национален парк ще остане затворена за посетители още седмица.

В сряда долината беше затворена заради пушека от огъня. Тя ще бъде отворена за посетители на 3 август. В четвъртък са били отменени най-малко 1000 резервации за къмпинги и хотели.

Над 30 000 хектара горят и в канадската провинция Онтарио. В гасенето помагат огнеборци от други части на страната. Помощ изпрати и Мексико. Няма данни за пострадали.

Пожарите, обхванали този месец редица райони на Северното полукълбо, ще окажат дългосрочно негативно влияние на екосистемата, здравето на хората и климата на Земята, предупреди Световната метеорологична организация към ООН.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна