Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Желев: Очевидно Стив Банън не може да бъде подценяван, но не може да бъде и надценяван

Стив Банън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очевидно Стив Банън не може да бъде подценяван, в същото време не може да бъде и надценяван, защото той е един уволнен стратег. Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ журналистът Веселин Желев.

„Това, което той обяви, че иска да постигне - да създаде обединение от дясно-консервативни националистически антиевропейски партии, според мен е много трудно постижимо, направо невъзможно в краткосрочен план“, каза той.

Според него „Анти Европа“, ако така бъде наречена неговата въображаема коалиция, не е достатъчно голяма, за да победи.

„Тя ще срещне отпор, не е способна на единно действие, голяма част от нея не се доверява на Америка и не може да преодолее защити, които Европейският съюз е заложил в своите договори, в разделението на властите“, каза Желев.

„В момента партиите, които са против статуквото в Европейския парламент, имат общо 223 депутати и това прави близо 30% от евродепутатите, които са общо 751. Това са всички антисистемни партии от крайната левица до крайната десница. Това е една много шарена компания. Това са идеологически несъвместими групи и те никога не са действали заедно и нямат някакъв значителен съвместен законодателен проект. Няма какво да ги обедини всъщност“, обясни Желев.

„Ако говорим за таргет групата на Стив Банън, това очевидно ще бъдат от евроскептичните до еврофобските партии, които са по-малко в сегашния парламент. Те имат 172 депутати, тоест 23%“, каза журналистът.

Цялото интервю с Веселин Желев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна