Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган планира среща на върха с Франция, Германия и Русия

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че планира среща на върха с лидерите на с Франция, Германия и Русия на 7 септември за обсъждане на регионални проблеми и конфликта в Сирия, предаде АФП.

„Ще обсъдим какво можем да направим заедно в региона“, заяви той, цитиран днес от в. „Хюрриет“.

Ердоган не даде повече подробности за дневния ред на срещата, но каза, че Турция ще продължи диалога с Русия „извън това каре“, говорейки пред турски журналисти в края на визитата си в Йоханесбург за срещата на БРИКС на 25-27 юли. Там Ердоган разговаря с руския си колега Владимир Путин.

„Отделно ще имаме среща на върха в Истанбул на 7 септември с участието на Русия, Германия, Франция и Турция“, казал Ердоган.

Няма незабавно потвърждение за срещата от Москва, Париж или Берлин.

Конфликтът в Сирия, който продължава вече над 7 години, вероятно ще заема централно място в евентуална такава среща. Русия, Иран и Турция продължават съвместните си усилията да сложат край на войната в рамките на започналия миналата година мирен процес от Астана, макар че подкрепят различни страни в конфликта.

Москва и Техеран подкрепя режима на президента Башар Асад, докато Анкара настоява той да напусне сирийската политика и подкрепя бунтовници.

През април Ерзоган организира срека с Путин и иранския си колега Хасан рохани в Анкара.

Предстои тримата лидери да се срещнат отново в Техеран, каза Ердоган, без да посочи точна дата.

Технически разговори в рамките на процеса от Астана са планирани за понеделник и вторник в руския черноморски курорт Сочи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна