Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич ще предприеме дипломатическа офанзива по косовския въпрос през септември, пише белградския Блиц, като уточнява, че турът на Вучич ще включва посещения в Косово, Китай и САЩ. Белград манипулира и насъсква косовските сърби, за да получи контрол върху мината "Трепча" и ТЕЦ "Газиводе" с отцепване на Северно Косово. Това твърди съветник на косовския държавен глава Хашим Тачи, цитиран от сръбското издание Политика

Според македонския външен министър Никола Димитров, няма как някой да подкрепя членството на Скопие в ЕС и НАТО, а да бъде против договора за името Северна Македония. Слободен печат цитира Димитров, според когото на опозиционните сили в неговата страна и Гърция не може да се вярва, тъй като до този момент те не са предложили по-адекватно решение на спора за името.

Тема за западните вестници са подновените американски санкции срещу Иран. Според Гардиън комбинацията от икономическите ограничения, липсващите свободи и улични протести поставя Техеран на ръба на политическа и икономическа пропаст. Индипендънт пише, че администрацията на Доналд Тръмп притиска други страни да спрат вноса си на петрол от Иран. Ню Йорк таймс коментира, че санкциите са засилили натиска върху Иран, но са влошили отношенията с Европа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна