Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът не уважи искането на Будимир Куйович да бъде освободен предсрочно

Осъдения за наркотрафик Будимир Куйович поиска да излезе предсрочно от затвора.
Снимка: БГНЕС

Съдът не уважи искането на осъдения за наркотрафик Будимир Куйович да бъде освободен предсрочно. Пред съда той представи доклад на затворническата администрация, в който оценката за риска от рецидив е намалена от 51 на 33 точки. Медицинско свидетелство пък показа, че Куйович страда от онкологично заболяване.

От държавното обвинение обаче твърдят, че целта превъзпитание, не е постигната. Така Будимир Куйович трябва да изтърпи още 4 години и 3 месеца от 16-годишната си присъда.

Прокурор Андрей Янкулов посочи мотивите на държавното обвинение:

“Мотивите са, че има едно наложено наказание, което, за да бъде лицето освободено предсрочно, трябва да е дал достатъчно доказателства за своето поправяне по време на престоя му в местата за лишаване от свобода. В настоящия случай от всички събрани по делото доказателства такъв извод не можа да бъде направен, според мен, съдът се съгласи също с това, тъй като промяната при него, макар и от тези становища на затворническата администрация да има такава промяна, тя не е устойчива и трайна, за да може да бъде освободен предсрочно – това е”.

Адвокат Мариела Ачева беше категорична, че ще обжалват решението на съда:

„Да, не сме съгласни с постановеното определение, тъй като в една демократична държава трябва да се защитават правата на осъдените лица, което съдът не показа, не прояви зачитане към неговата личност, включително и към заболяването му, с което мога само да кажа, че ще подадем жалба пред съответната инстанция“.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна