Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Песков:

Кремъл подкрепя използването на национални валути в международната си търговия

| обновено на 13.08.18 в 14:38
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл подкрепя използването на национални валути вместо долари в международната си търговия с всички страни. Това обяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, като допълни, че е нужно уточняването на детайли преди въвеждането на метода. 

В събота турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му се готви за такава търговия с Китай, Русия и Украйна. Това е една от мерките, които Анкара предвижда заради рекордното обезценяване на турската лира, предвид влошаването на отношенията със Съединените щати. 

Междувременно на валутните пазари стойността на турската лира спрямо долара отчете нов сериозен спад, след като днес в сила влизат увеличените мита за внос на турска стомана и алуминий в Съединените щати. Турските власти обявиха, че са предвидили мерки за нормализиране на кризата, породена от влошените отношения с Вашингтон. 

Рано тази сутрин лирата поевтиня до 7.24 за един долар, което е новата рекордно ниска стойност, след спада на цената ѝ с 40 процента от началото на годината. През уикенда турският президент Реджеп Ердоган определи като "валутен заговор" поведението на САЩ заради задържания в южната ни съседка американски пастор Андрю Бренсън, обвинен за връзки с терористични организации.

Сривът на турската лира доведе до спад в индексите на азиатските финансови пазари, а цената на еврото спрямо долара също достигна най-ниската си точка за годината.

Турският президент коментира днес, че очаква атаките срещу турската икономика да продължат, като според него Съединените щати "забиват нож в гърба на съюзника си в НАТО". Той обаче допълни, че скоро лирата ще се върне към нормалните си нива.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна