Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкрита е мащабна схема за незаконни цигари

| обновено на 25.08.18 в 13:34
Снимка: АМ

Мащабна престъпна схема за производство на незаконни цигари е разкрита при акция на пловдивската полиция. 

В Тутракан, Горна Оряховица и в Дупница са открити 4 фабрики, в които са се произвеждали цигарите.

Те били снабдявани с тютюн от модерно оборудвана база в пазарджишкото село Калугерово, а също и с материали от печатница във Варна. Повдигнати са обвинения на 23 - ма души, 4 - ма са обявени за издирване.

В разследването вече участват 8 областни дирекции на МВР.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов поясни, че до разкритията се стига след наблюдението от страна на Икономическа полиция на двама пловдивчани, живеещи доста охолно без да имат доходи. Така разследващите се натъкват първо на фабриките, първо на фабриката в Тутракан, после и на тези в Горна Оряховица и в Дупница. Всички се намират на територията на бивши големи предприятия, а едната в Дупница и в бивше поделение.

Работили са по 15 дни в месеца на денонощен режим и са били оборудвани със съвременни машини.

Произвеждали са по 100 хиляди кутии цигари на ден от различни марки. Има данни, че едната марка цигари е изнасяна и в чужбина. Заради огромните количества на два-три дни продукцията е транспортирана за разпространение във всички фабрики. Имало спални помещения, фитнес, готвач е приготвял на място храната за работещите, заплащано им е по хиляда и петстотин лева. При акцията са иззети 42 тона акцизен тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона лева. Трудно различим от качествения, каза още пловдивският окръжен прокурор. А също машини, мотокари, товарни автомобили, микробуси, автомобили, три депа за цигари са открити. Румен Попов допълни, че е подготвено и откриването на нова фабрика в Горна Оряховица в съседство със старата, в Плевен са били открити два автомобила с произведени цигари от тези фабрики.

Разследването продължава, както и издирването на тези четирима, които се издирват може би извън страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна