Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Козите предпочитат щастливи и усмихнати хора

Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите лица пред разгневените физиономии, показва британско изследване, цитирано от Франс прес.

„Знаехме, че козите са много внимателни към езика на човешкото тяло, но не и как те реагират на някои изражения като гняв или щастие“, казва Кристиан Норот - един от авторите на изследването.

„За първи път показваме, че козите не само са способни да различават тези изражения, но и че предпочитат да си имат вземане-даване с хора със щастливи лица“, допълва биологът.

Кучетата знаят много добре да разпознават израженията на човешкото лице. Неотдавна изследователи доказаха, че конете също могат да декодират израженията на хората и да си спомнят за тях.

Но тези два вида са били опитомени, за да сътрудничат с хората в различен контекст като лов, защита, преместване, се казва в изследването. Разпознаването на човешките изражения при тях е вероятно продукт на адаптиране на двата вида към този контекст на сътрудничество.

Що се касае до козите, те са опитомени само, за да осигуряват някои продукти за човека. Усилията на селекционния процес са касаели размера, възпроизвеждането и добива на мляко.

Екипът от учените следил поведението на 20 кози, обитаващи приюта за кози Бътъркъпс в Кент във Великобритания.

Козите трябвало да гледат човешки изражения -  тези на жена, а после тези на мъж. Показвали им чернобели снимки на една и съща личност, но с различни изражения - първо радостно, а после ядосано.

Козите ясно дали да се разбере, че предпочитат да си имат работа с радостното лице. Реакцията им не била обусловена от пола на човека.

По време на експеримента козите прекарали средно 50% повече време в гледане на снимката на усмихнатото лице, вместо тази на намръщеното лице. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна