Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски архитекти оспориха в съда събарянето на бившия Партиен дом и построяването на Дом на операта

Снимка: Радио Пловдив

Пловдивски архитекти оспориха в Административния съд решението на Общинския съвет сградата на бившия Партиен дом да бъде съборена и на нейно място да бъде построен Дом на операта.

Решението на местния парламент от началото на месеца е необосновано, некомпетентно, незаконосъобразно и изготвено извън установената форма. Това пишат в жалбата си архитектите Стефка Василева, Антоанета Топалова и Иванка Маркова и настояват съдът да го отмени. Според тях имотът не е идентифициран съгласно изискванията на Закона за кадастъра и имотния регистър, а също така не е ясно чия собственост е сградата на бившия Партиен дом.

Проучване на архитектите сочи, че има противоречие в публичните електронни регистри за собственост. Те настояват при събирането на доказателства съдът да изиска документи от Министерския съвет, Областната и Общинската управа. Архитектурата няма вина за действията на политиците и не бива да бъде наказвана заради отречен политически строй: "Ще носим голяма вина и срам, ако безразсъдно дадем живот на сграда за операта, като принесем в жертва една жива паметна сграда и погребем историята", пише в жалбата на трите архитектки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна