Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата премиера за сезона на Народния театър е "Един безумен ден"

"Един безумен ден“ по класиката на Бомарше
Снимка: Божидар Марков и Народен театър „Иван Вазов”

Тази вечер Народният театър „Иван Вазов“ ще покаже първата си премиера за сезона – „Един безумен ден“. Класиката на Бомарше е поднесена на голямата сцена различно – с музика, песни и танци на живо.

Бомарше определя жанрово пиесата си като комедия, но критиката вижда в нея и политическа сатира. Неслучайно е забранена задълго. Братът на Луи ХV гледа представлението и едва не получава удар. Спират спектакъла, а Бомарше за пореден път влиза в затвора. Започват масови всенародни вълнения и дори се смята, че тази пиеса провокира избухването на Великата френска революция:

Постановката е поставена на сцената на Народния театър за първи път преди повече от 30 години. Тогава Михаил Петров, който сега я режисира, е бил в ролята на Фигаро. Дори разказва, че и сега е бил изкушен да се качи на сцената, но в крайна сметка се отказва. Работи по „Един безумен ден“ близо 5 месеца с актьорите, докато придобият нужните певчески и танцувални умения:

"Моят приятел Андрей Филипов, който е драматург на Театър 199, ми каза, че за такъв спектакъл в САЩ се работи година и половина, като те са подготвени за такова нещо, а освен това десетократно по-висок е бюджетът за един такъв спектакъл. Тук го направихме за пет месеца с бюджет като за едно обикновено представление. Доста усилено се работеше и не толкова същинската работа с актьорите, а предварителната".

А публика ще има, защото билети за тази вечер и утре, когато също е премиерна дата, няма. 

Стелиан Радев, Гергана Змийчарова, Джулия Бочева и Димитър Живков са младите актьори, на които се доверява Михаил Петров. Ролята на Мерселина пък е поверена на Параскева Джукелова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени